Pošťák urazil císaře pána | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pošťák urazil císaře pána

Za urážku Františka Josefa byly přísné tresty.
Za urážku Františka Josefa byly přísné tresty. (Ilustrační foto ara)

Přečinu »urážky Veličenstva« se v neděli 12. března 1872 dopustil pošťák Karel P. ve Štětí na Litoměřicku. Před krajským soudem v Praze usedl na lavici obžalovaných za následující výrok: „Seš vůl! Už se na tebe ani dívat nemůžu, na ten tvůj ksicht, vytřeštěnče jeden...“

Jak a kde k tomu došlo? Karel P. se na poště náhodně sešel s kolegou Josefem Č. Předtím se ale v úřadě notně namazal, a tak příchozího počastoval celou řadou urážek. Důvod k tomu měl – Josef se totiž scházel s Karlovou manželkou, která s ním svému muži s gustem nasazovala parohy. A to dokonce přímo na poště, kde na tu sodomu a gomoru ze stěny shlížel obrázek mocnáře Františka Josefa I. Listonoš Č. se nehodlal s opilým parťákem, kterému sváděl manželku, hádat ani prát. A tak se sebral a z pošty odešel. Pootevřenými dveřmi však dobře viděl a slyšel, co opilý spolupracovník a sok v jedné osobě udělal. Ten sňal obraz Františka Josefa ze zdi a opřel jej o stěnu se slovy, pro něž byl následně obžalován. Přičinlivý Josef Č. totiž udal Karla P. četníkům. Krajský soud v Praze pak viníkovi napařil čtyři měsíce v base. Lstivý Josef měl tím pádem v hříšném vztahu s vdanou paní P. na sto dvacet dní »volné pole působnosti«.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.