Zběh lapen mezi nevěstkami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zběh lapen mezi nevěstkami

Zloděj si užíval s lehkými děvami.
Zloděj si užíval s lehkými děvami. (Ilustrační foto ara)

Uprostřed nejveselejší zábavy s rozvernými lehkými děvčaty zatkla v únoru 1935 policie v Českých Budějovicích Josefa N. (22). Našla ho v jednom zapadlém lokále a k zatčení měla velmi závažné důvody. Josef byl totiž vojenský zběh a lupič v jedné osobě.

Narukoval z vesnice na Českokrumlovsku k 105. dělostřeleckému pluku do Čtyř Dvorů v sousedství jihočeské metropole. Počátkem února zmíněného roku ovšem z kasáren zdrhl a dal se na dráhu zločince. O případu informoval deník Polední list 13. února. Napsal: „Několikrát byl přitom Josef N. spatřen, popis se hodil na zběhlého vojína. Českobudějovická policie za spolupráce s četnictvem podnikla ve městě razii, aby zbavila kraj nebezpečného lupiče. Podařilo se jí ho dopadnouti v jednom hostinci, kde vesele popíjel v dámské společnosti, ačkoli neměl vůbec žádných peněz. N. se chladnokrevně doznal ke všem krádežím a loupežím a přiznal také, že se chodil pravidelně převlékati do budovy krajského soudu.“ V sadech poblíž českobudějovického nádraží pak měl zběh a chmaták své »dočasné zázemí «, kde si schovával uloupené šatstvo. „Zatčený Josef N. byl následně dodán k vojenskému soudu v Plzni,“ uzavřel Polední list.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.