Zuřivého čeledína zastřelil v sebeobraně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Zuřivého čeledína zastřelil v sebeobraně

Agresivní čeledín si od seniora pronajímal světnici.
Agresivní čeledín si od seniora pronajímal světnici. (Ilustrační foto ara)

Čeledín Hynek L. (†51) zemřel 4. února 1896 v obci Planá na Příbramsku poté, co ho zasáhla kule vypálená z flinty Josefa K. (70). Penzista ovšem vystřelil v sebeobraně, protože opilý čeledín se ho chystal uškrtit, čímž se ve vsi nijak netajil.

Byl to příběh hodný antického dramatu. Josef K. pronajal Hynku L., pověstnému lamželezovi, místnost ve svém domku. Jenže časem se čeledínovo chování vůči domácímu změnilo – hodně pil a v opilosti tropil výtržnosti a scény. Starý pán to snášel do Vánoc 1895, kdy míra jeho trpělivosti přetekla a Hynkovi L. dal výpověď.
Čeledín odešel s kletbami na rtech a po Plané začal roztrubovat, že »dědka zabije, uškrtí a vypálí.« Do jím opuštěné místnosti se nastěhoval horník z dolu v blízkém Milešově Vincenc K., který zřejmě zachránil penzistovi život.

Osudného 4. února ho totiž varoval, že se k domku blíží opilý Hynek L. a na Josefa K. se chystá. Domácí vyběhl ven s puškou a na zuřivce vypálil. Ten záhy zemřel a zdrcený střelec se neúspěšně pokusil o sebevraždu. Soud pak Josefa K., obžalovaného ze zločinu zabití, osvobodil. Porota se totiž, po zvážení všech fakt, vyslovila pro jeho nevinu. A to všemi dvanácti hlasy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.