Horníci ubili strážníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Horníci ubili strážníka

Pytláci vyráželi do lesa na zvěř.
Pytláci vyráželi do lesa na zvěř. (ilustrační foto ara)

Pytláky v lesích kolem Lokte nad Ohří pořádně proháněl strážmistr Josef S. (†45) z bývalé četnické stanice Literbachy. Proto tohoto otce pěti dětí dva lumpové v červnu 1904 v lese, kde je přistihl na číhané, ubili.

Národní listy popisovaly hrůznou scénu, která se naskytla osudného dne učiteli P. a rolníkům V. a L., kteří slyšeli střelbu a pak našli strážmistra mrtvého: „Nebožtík měl obličej i košili na prsou krví zbroceny, poboční zbraň ležela opodál. Soudní komise nalezla ve vzdálenosti 25 krokův od místa, kde ležela mrtvola, přilbu strážmistrovu s roztrhaným podbradníkem, tři plné a jednu prázdnou patronu, jakož i stopy, které nasvědčovaly, že odehrál se tu prudký zápas mezi strážmistrem a jeho vrahy. Pušku strážmistrovu nalezli pohozenou do hustého křoviska.“ Po usilovném vyšetřování četnictvo usvědčilo tři horníky – Antonína R. (21), Josefa B. (29) a Františka P. (29).

Národní listy referovaly 20. září 1904 o procesu, který se konal v Chebu, takto: „R. a B. odsouzeni na základě výroku poroty k smrti provazem. P. diktován pro krádež lesní zvěře měsíční trest těžkého žaláře.“ V únoru 1905 dostali R. a B. milost. Prvně jmenovanému císař změnil trest na doživotí, druhému na dvacet let kriminálu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.