Při rvačce postřelil pomocníka VB | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Při rvačce postřelil pomocníka VB

Pomocná stráž VB nebyla mezi lidmi příliš oblíbená.
Pomocná stráž VB nebyla mezi lidmi příliš oblíbená. (Ilustrační foto ara)

Postřelením muže, který působil jako člen Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti (PS VB), skončila v únoru 1975 rvačka několika opilců před restaurací v Desné u Jablonce nad Nisou. Jako pachatel byl vypátrán a poté zadržen jistý Josef F. (22).

O kauze, která se na Jablonecku setkala s nemalým ohlasem, informoval deník Rudé právo 18. února 1975. Střelci byla odebrána pistole, kterou držel neoprávněně, a byl přísně stíhán. Zraněný člen PS VB, o němž deník neuvedl žádný bližší údaj, skončil v rukou lékařů jablonecké nemocnice. Během rvačky zasahoval z vlastní iniciativy, nikoli  »úředně«. Aby tomu tak bylo, musel by být přítomen uniformovaný příslušník VB. Pomocná stráž vznikla v roce 1952. Členy mohli být »dobrovolně se hlásící českoslovenští občané starší 21 let, oddaní socialistickému společenskému a státnímu zřízení a požívající všeobecné vážnosti a důvěry «. Členové, označení rukávu, měli ve volném čase »aktivně a zdarma pomáhat bezpečnostním orgánům«. Podmínkou členství nebyla příslušnost ke komunistické straně. Mezi občany se však PS VB netěšila respektu a přízni. Právě naopak. Byla zrušena po pádu totalitního režimu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.