Lovec nepřežil hon na lišku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Lovec nepřežil hon na lišku

Fotografie
Fotografie (internal)

Chtěl trefit lišku, zabil kamaráda. Tragédií započal nový rok 1981 pro obyvatele obce Hostěnice na Brněnsku. Při honu tam nešťastnou shodou okolností zemřel jeden z honců (†26). 

Letité úsloví našich předků praví, že pátek je nešťastný den. Naplnilo se právě v Hostěnicích. Právě v pátek tam uspořádali myslivci hon na lišku. Událost, na kterou se účastníci dlouho těšili, skončila tragickou smrtí mladého muže. „Když liška vběhla do nastražené leče, vrhl se k ní jeden lovec. Naneštěstí uklouzl a upadl. Při pádu došlo k nechtěnému výstřelu z jeho brokovnice. Střela zasáhla jiného lovce stojícího opodál, který utrpěnému zranění na místě podlehl,“ napsal o neštěstí stranický deník Rudé právo 5. ledna 1981.

Tisk mimo jiné uvedl: „Jeho naděje na přežití byly nulové. Viník kamarádovy smrti se na místě psychicky zhroutil." Jo a ta liška unikla. Událostí se zabývali kriminalisté brněnské krajské správy bývalého Sboru národní bezpečnosti. Úmyslné usmrcení vyloučili, šlo opravdu o nešťastnou náhodu. Přesto byl neopatrný muž, z jehož brokovnice osudná rána vyšla, stíhán pro těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.