Přežil sebevraždu rumem a fosforem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Přežil sebevraždu rumem a fosforem

Jed si nešťastník vyrobil ze sirek.
Jed si nešťastník vyrobil ze sirek. (Ilustrační foto ara)

„Před chvílí jsem se otrávil!“ řekl v úterý 22. prosince 1908 službu konajícímu lékaři v pražské Všeobecné nemocnici Josef M. (63). Vzápětí vysvětlil, že vypil roztok z tuctu balíčků hlaviček fosforových sirek. Ty před časem rozpustil v rumu a »nápoj« měl schovaný pod zemí.

Jak informoval list Národní politika, z jeho dechu byl skutečně cítit fosfor a rum. Sebevražedný pokus muž uskutečnil proto, že mu bývalý zaměstnavatel, u kterého pracoval jako sluha, slíbil bydlení na doživotí. Když ale šéf zemřel, dědicové M. vyhodili na dlažbu. Doporučili mu, aby si příbytek hledal na Olšanských hřbitovech. Proto si vyrobil smrtící koktejl, který v lahvi od rumu zakopal na karlínské Invalidovně. Před půlrokem penzista onemocněl a byl převezen do špitálu. Tam mu šéflékař »slíbil«, že brzy zemře. Místo toho ale zemřel právě on. Vše se prý měl dozvědět Napoleon Bonaparte, ale nebyl včas informován. To M. rozlítilo, a tak se vydal na Invalidovnu, vykopal jedovatý roztok a vypil ho. Lékař, který dva dny před Vánocemi 1908 důchodce v nemocnici nechal hospitalizovat, pochopil, že muž je psychicky chorý. Na klinice mu pak specialisté zachránili život a následně byl přemístěn na psychiatrii.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.