Ženu zachránil, dítě utonulo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Ženu zachránil, dítě utonulo

Dívka pád do vody nepřežila.
Dívka pád do vody nepřežila. (ilustrační foto ara)

Děsivé okamžiky se odehrály v únoru 1975 u říčky Moravská Sázava nedaleko Zábřehu na Šumpersku. Jitka O. (†12) utonula v ledové vodě. Marii R., která se dívku marně pokoušela zachránit, vytáhl ze spárů smrti Milan Z.

O neštěstí a současně o hrdinném zásahu místního občana psal deník Rudé právo 7. února 1975. Jak uvedl, Jitka O., bez dozoru dospělé osoby, nešťastně sklouzla a spadla do řeky pod splavem. Její zděšené kamarádky hledaly se zoufalým křikem pomoc. Přivolaly Marii R., která se však ve snaze školačku spasit sama ve vířící studené vodě začala topit. Její život byl v akutním ohrožení, naštěstí ji dokázal na břeh vytáhnout obětavý příchozí Milan Z.

V té době už byla Marie R. v bezvědomí a od smrti ji dělily pouhé vteřiny. Po rychlém převozu označili lékaři v šumperské nemocnici její stav za »velice« vážný. Tělíčko bezmocné Jitky O. ovšem mezitím unášely vlny Moravské Sázavy dál k soutoku s Moravou. Podle zmíněné zprávy tisku nebyly školaččiny ostatky do 7. února 1975 nalezeny. Zda se tak stalo později, dnes už nevíme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.