Starce zničila výpověď z bytu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Starce zničila výpověď z bytu

V bytě na Vinohradech žil senior celý život.
V bytě na Vinohradech žil senior celý život. (Ilustrační foto ara)

Sebevraždu starého muže, nájemníka bytu na pražských Královských Vinohradech, oznámil v dubnu 1925 policii obchodní jednatel František P. Nešťastník zanechal dopis na rozloučenou, v němž vysvětlil důvod svého rozhodnutí. Dostal výpověď z bytu a neměl se kam vrtnout.

O tragédii psal deník České slovo 9. dubna 1925. List neupřesnil způsob, kterým dotyčný sešel z tohoto světa, ovšem citoval z dopisu, který sebevrah před svým tragickým skutkem napsal. Stařík se nedokázal vyrovnat s trpkou skutečností, že mu majitel domu dal nečekaně výpověď z bytu, kde pisatel téměř celý život bydlel. „Učinil tak navzdory tomu, že jsem činži celé roky vždy řádně platil,“ napsal nešťastník, než zemřel. V denním tisku se také objevil tento komentář vztahující se k popisované smutné kauze: „Obtěžovati svědomí někomu smrtí tohoto starce nebylo by zodpovědné, avšak je jisto, že sáhl k sebevraždě v největším zoufalství. Bytová nouze je strašná. Necitelnost domácích pánů jest však ještě strašnější.“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.