Českého lupiče lapili v Chorvatsku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Českého lupiče lapili v Chorvatsku

Lupič uprchl až na jih Evropy.
Lupič uprchl až na jih Evropy. (Ilustrační foto ara)

Až v chorvatském městě Vinkovci dopadla v dubnu 1928 místní jugoslávská policie Antonína R. (24) původem z Dobrošova na Náchodsku. Zběha z československé armády a zřejmě i člena nebezpečné lupičské bandy.

Podle deníku Večerní list z 11. dubna 1928 byl dezertér zatčen v nočních hodinách po »vzrušujícím boji, v němž byl těžce zraněn«. Strážník zločince přistihl u dveří obchodu, právě když si baterkou svítil na zámek. V té chvíli se Antonín R. pokusil vyrvat strážníkovi z rukou revolver. Nastal dramatický zápas, v němž se muži zákona podařilo vyprostit ruku a na zlosyna vystřelit. „Ten klesl zbrocen krví k zemi a byl za přispění přikvačivších chodců dopraven na strážnici. Po ošetření byl vyslechnut,“ psal Večerní list. Zatčený dezertér z československého vojska u sebe měl ostrý nůž, určitou peněžní částku, svítilnu, zlodějské náčiní a mapu čs. generálního štábu. „Vinkovská policie se domnívá, že zatčený R. jest členem mezinárodní lupičské bandy, která v různých místech Jugoslávie napáchala celou řadu loupeží,“ uzavřel Večerní list. Zda byl Antonín R. stíhán v tehdejší Jugoslávii, nebo vydán do ČSR, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.