Prchající poberta si probodl srdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Prchající poberta si probodl srdce

Nůž si zloděj vrazil přímo do srdce.
Nůž si zloděj vrazil přímo do srdce.  (Foto: E.M.A. EUROPE)

 Nebezpečného kapesního zloděje Pawla B., občana Polské republiky, odhalil 9. dubna 1928 v Moravské Ostravě pozorný policejní agent. Poberta však do vězení nechtěl. Raději si probodl srdce.

Polák k nám jezdíval přes hranice »za prací«, kradl ve Slezsku a na severní Moravě jako straka. Když si ho ostravský detektiv všiml, začal před ním Pawel B. v panice utíkat. Do honičky se zapojil i přivolaný strážník. Jak se stíhání vyvíjelo a jak dopadlo, popsal 10. dubna 1928 deník Večerní list: „Když pronásledovaný viděl, že neunikne, bodl se nožem, kterým během útěku hrozil svým pronásledovatelům, přímo do srdce. V bezvědomí byl převezen do nemocnice, kde se podrobil hodinu trvající operaci, při níž mu byla sešita rána v srdci zvící 2,5 centimetru. Doposud se neví, zda vyvázne životem. Lékaři jsou přesvědčeni, že bude zachován při životě.“ Policisté našli u Pawla B. celkem 17 tisíc tehdejších československých korun – samozřejmě nakradených. Tato částka představovala v oné době výdělek zručného řemeslníka za rok a čtvrt poctivé práce.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.