Sabotérem byl osmiletý školáček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sabotérem byl osmiletý školáček

Chlapeček si hrál u stohu a špatně to dopadlo.
Chlapeček si hrál u stohu a špatně to dopadlo. (ilustrační foto ara)

Sabotáž a úmyslné poškozování majetku v socialistickém vlastnictví – to byla hlavní vyšetřovací verze, se kterou pracovala v dubnu 1967 Bezpečnost při pátrání po strůjci požáru, jenž zničil stoh v obci Blíževedly u České Lípy.

Stoh stál v sousedství hřiště místního fotbalového klubu, patřil jednotnému zemědělskému družstvu a obsahoval celkem osm nákladních vagonů pšeničné slámy. O události informoval deník Rudé právo 22. dubna 1967. Neuvedl ovšem celkovou škodu, kterou plameny způsobily. Nakonec vyšetřování, kterého se účastnilo vícero složek někdejšího Sboru národní bezpečnosti, přineslo překvapující závěr. Žádný sabotér, ani žhář... Viníkem byl malý místní školáček (8).

Přiznal se, že si v blízkosti stohu rozdělal, nikým z dospělých nehlídán, malý ohýnek. A to zápalkami, k nimž se vlastně vůbec neměl dostat. Bohužel, čerstvé jarní povětří už se pak postaralo o rozšíření plamínků v mohutný požár, jaký Blíževedly a jejich okolí nepamatovaly. Celou událost i její následky pro vlastní osobu si neopatrný klučina nesporně zapamatoval na celý další život.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.