Topič si vyráběl výbušniny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Topič si vyráběl výbušniny

Ohňostroj pyrotechnik amatér nepředvedl, místo toho se popálil.
Ohňostroj pyrotechnik amatér nepředvedl, místo toho se popálil. (ilustrační foto ara)

Podomácku vyrobenou výbušninu sušil v kotelně podniku Veba v Polici nad Metují na Náchodsku v květnu 1984 tamější topič (34). Třaskavina zničehonic explodovala a »nedobrovolný ohněstrůjce« skončil v nemocnici.

O případu informoval deník Rudé právo 15. května 1984, který citoval zprávu vydanou tiskovým oddělením krajské správy Sboru národní bezpečnosti v Hradci Králové. Co přesně chtěl nešťastný topič s trhavinou provádět, není jasné. Zřejmě ale amatérský pyrotechnik neplánoval nic nelegálního a chtěl jen uspořádat ohňostroj. Místo toho skončil na oddělení popálenin, a ještě musel uhradit škodu.

Exploze totiž poškodila elektrický ovládací panel kotelny, přičemž škoda dosáhla výše 18 tisíc tehdejších československých korun. Kromě toho výpadkem ve výrobě textilu vznikla podniku škoda za 11 tisíc korun. Pro srovnání s dneškem – průměrná měsíční mzda v bývalé ČSSR v inkriminované době nepřekočila částku tři tisíce korun. Topič byl stíhán podle tehdy platných zákonů pro trestné činy nedovoleného ozbrojování a poškozování majetku v socialistickém vlastnictví.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.