Masakr četníka zůstal nepotrestán | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Masakr četníka zůstal nepotrestán

Četníka zavraždili jeho šavlí.
Četníka zavraždili jeho šavlí. (ilustrační foto ara)

Hrůznou smrtí zemřel 29. ledna 1870 mladý četník Jan Křtitel Č. (†24) v katastru vesničky Kařízek na Rokycansku. Nikdy nevypátraní a nepotrestaní vrazi ho zřejmě zaskočili, doslova ho zmasakrovali a pak zmizeli.

Matrika obce Mýto zaznamenala krutou realitu: „Krk Č. byl až k obratlům podříznut a hlava mnohými ranami k nepoznání rozsekána i jeho vlastní šavlí.“ K masakru došlo v lese zvaném Studená kuchyně. Kronika četnické stanice Mýto praví: „Četník Č. šel brzy ráno podat svědectví k okresnímu soudu ve Zbirohu. Procházel za temné noci po cestě nalevo od lesa Studená kuchyně, kde narazil na vícečlennou zlodějskou bandu, která ho přemohla a zavraždila.

Byl pohřben na hřbitově u sv. Štěpána v Mýtě. Jeho hrob byl opatřen náhrobkem věnovaným důstojnickým sborem a četnictvem Zemského velitelství č. 2.“
V podezření ze surové vraždy se ocitli řezník a chmaták v jedné osobě František M., další vyhlášený zloděj Václav N. s milenkou Kateřinou H. i jiní možní pachatelé. Ale četnictvo, přes maximální úsilí, nikoho z nich ze zločinu neusvědčilo. Masakr tak zůstal neobjasněn a bez trestu pro vrahy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.