Kočí nezvládl policejní kontrolu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kočí nezvládl policejní kontrolu

Kočí se nechtěl podrobit kontrole.
Kočí se nechtěl podrobit kontrole. (Foto: Ilustrační foto, ara)

Honičky s nezodpovědnými řidiči se neobjevily až s rozvojem automobilismu. Muži zákona kontrolovali v minulosti i kočí a ti někdy místo předložení legitimace práskli do koní. Tak jako to udělal Antonín K. 12. dubna 1928 na pražském Žižkově.

Deník Večerní list 13. dubna 1928 incident popsal takto: „Včera odpoledne složil kočí stavební suť na Žižkově v Poděbradově (dnes Koněvově, pozn. red.) třídě. Protože neměl u sebe legitimace kočovské, ani vůz nebyl označen předepsanou tabulkou, hodlala ho hlídka stráže bezpečnosti zjistiti a vyzvala ho, aby s vozem zajel před dům, kde bydlí. Když kočí přijel k domu, nesestoupil z vozu, nýbrž práskl do koní a ujel do Žerotínovy ulice.“ Tím ovšem nic neskončilo. Naopak. Antonín K. totiž spřežení s vozem zastavil, seskočil z kozlíku dolů a začal útočit na šokovaného, dosud nezúčastněného strážníka, který tudy v rámci své služební pochůzky právě procházel.

Než se muž zákona vzpamatoval, schytal tři bolestivé údery kameny. Vozka přitom zuřivě křičel, že »zabije každého, koho uvidí«. Až pak na místo dorazili strážníci, kterým ujel. Společnými silami kočího zatkli. Jaký byl jeho další osud, dnes už nevíme. 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.