Rady pro boj se záchvaty žravosti, kily i nezdravým stravováním...

Diety nefungují, pro zdraví i štíhlou postavu je správná jedině pravidelná a vyvážená strava. To je známá věc! Jenže někdy je těžké ideální životosprávu dodržet. Často se stává, že nás přepadne »vlčí« hlad, kdy jsme schopni spořádat najednou kde co, nebo nás honí »mlsná« na sladké či slané. Spouštěčem bývá zpravidla stres nebo nuda. Co s tím? Jak si můžeme dopřát, na co máme chuť, a zároveň netloustnout a neohrožovat své zdraví? Na rady jsme se zeptali odborníků a také známých osobností.
Kyselé, zelené a bylinkové
Když už se vrhneme na nákup potravin, odborníci radí vybírat takové, které ladí s ročním obdobím. Vůbec není nutné sahat po nějaké exotice a utrácet za ni majlant. „Tak jako měníme svůj šatník v průběhu ročních období, stejné pravidlo platí i ve stravování. Primárně bychom měli vycházet z lokálních a sezonních potravin. Inspirovat se můžeme našimi prarodiči, kteří v zimním období vařili především kořenovou zeleninu, dopřáli si luštěniny a střídmě konzumovali maso. V létě naopak využili všechny zdroje barevného ovoce a zeleniny,“ vysvětluje lektorka. V jarním a letním období bychom měli podle ní hlavně zvýšit podíl listové zeleniny, chybět by neměly ředkvičky a kedlubny. Talíř také doplnit o klíčky a bylinky. Nic nezkazíme, když do jídel přidáme pesto z medvědího česneku, listy pampelišek či mladých kopřiv. „K tomuto ročním období se připisuje kyselá chuť, takže můžeme přidat k jídlu i kysané zelí,“ radí Zdenka. Z luštěnin je vhodná červená čočka, z obilovin to může být kuskus nebo bulgur. V počátečních fázích roku bychom měli ubrat tuk, a tak je fajn snížit konzumaci masa. Správná strava nám pomůže zapomenout i na mlsání. Stačí jen povzbudit naše vnitřní prostředí. „Pokud bude člověk jíst více vlákniny, zeleniny, ovoce a obilnin, tak bakterie ve střevech začnou produkovat látky, které dokážou tlumit chuť na jídlo,“ vysvětlil gastroenterolog Ladislav Kužela.
PŘÍKLAD SPRÁVNÉ VÝŽIVY
Správným přístupem se zbavíme nejen nadbytečných kilogramů, ale získáme i návyk na zdravé stravování. Zaženeme hlad a zároveň uspokojíme svoje chuťové buňky. To všechno chce ale čas. „Se změnou se musí začít postupně, aby si na ni tělo zvyklo a nezačalo se bouřit. Ze začátku si třeba můžeme udělat třeba jinou snídani, než jsme zvyklí. K večeři si zase můžeme dát něco lehčího a zkusit třeba do jídelníčku přidat více zeleniny. Udělat to tak, aby to nebylo pro člověka nepřirozené nebo stresující. Je důležité začít postupně,“ říká Zdenka Havettová. Na úpravu jídelníčku není nikdy pozdě, naopak! S přibývající roky je nutná, protože energetické potřeby těla klesají, člověk má i méně pohybu, a tak se zvyšuje pravděpodobnost nezdravého přibývání na hmotnosti. Nic nezkazíte polévkami, jako je silný masový vývar, který tělu dodá i potřebný kolagen, nebo luštěninami.
Snídaně a přesnídávka:
Dopoledne je ideální čas pro sacharidy. Nejlepší jsou ve formě ovoce, které můžeme přidat do obilných kaší nebo vloček. Potřebu sladké chuti zažene med, a to kolem jedenácté hodiny. V tu dobu je totiž nejaktivnější naše slezina, a tedy je ideální čas na sladké ovoce. Kdo sladké nutně nepotřebuje, měl by si dát k snídani celozrnné pečivo, sýry nebo vajíčka a porci čerstvé zeleniny.
Oběd: Můžeme začít už zmíněným masovým vývarem, skvělým obědem mohou být hutnější zeleninové či luštěninové polévky. Dále pak je čas na konzumaci masa se zeleninou a přílohou, jak jsou rýže, celozrnné těstoviny, jáhly či pohanka. Kdo nechce jít maso, může sáhnout po vege variantě v podobě tofu.
Odpolední svačina: Zde skvěle poslouží bílý jogurt nebo tvaroh, doplněný třeba ořechy. Ty jsou mimochodem ideální i na zahnání chuti na mlsání. Hrst kešu nebo vlašských ořechl povzbudí mysl a také zasytí, a tím se vyhnete nájezdem na lednici ještě před večeří.
Večeře: Ta má být jenom skromná. Před spaním by se měla jíst zelenina, trochu luštěnin a bílkoviny. Ideální je zeleninový salát. Nesmíme zapomínat ani na pitný režim. Nejlepší je voda, do které můžeme přidat plátek citronu, mátu nebo okurku. Nejvíce tekutin bychom měli vypít do čtrnácté hodiny, kdy jsou nejvíce aktivní naše ledviny.
Více o tom, jak na hlad i chutě najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 21.