Dobré rady, jak zahnat hlad a chutě...
Diety nefungují, pro zdraví i štíhlou postavu je správná jedině pravidelná a vyvážená strava. To je známá věc! Jenže někdy je těžké ideální životosprávu dodržet. Často se stává, že nás přepadne »vlčí« hlad, kdy jsme schopni spořádat najednou kde co, nebo nás honí »mlsná« na sladké či slané. Spouštěčem bývá zpravidla stres nebo nuda. Co s tím? Jak si můžeme dopřát, na co máme chuť, a zároveň netloustnout a neohrožovat své zdraví? Na rady jsme se zeptali odborníků a také známých osobností.
Na tolikrát vyslovené větě »Jsme to, co jíme«, je hodně pravdy. Potraviny totiž nejsou jen palivem, které dodává našemu tělu energii, ale právě ony nás utvářejí. Naše tělo potřebuje k dokonalému fungování množství výživy – bílkoviny, sacharidy, tuky, vitaminy a minerály. A příroda nám nabízí jejich zdroje v ohromném množství, jen vědět, po čem a v jakém množství sáhnout. Řada lidí se domnívá, že svému tělu udělá dobře, když bude jíst málo nebo jen vybrané potraviny, jak velí některé »zaručené« diety. To je však zásadní chyba! „Omezené stravování nás samozřejmě přivede k úbytku hmotnosti, především díky velkému úbytku kalorií, ale ve většině případů se pak opět dostaneme na původní váhu. Mnohokrát pak případně nabereme i vyšší hmotnost. Diety totiž nevedou k trvalému snížení hmotnosti nebo ke zlepšení zdraví a kráse,“ vysvětluje Zdenka Havettová, lektorka a odbornice na zdravou výživu. Stejný názor na diety má i uznávaný biolog z Univerzity Komenského v Bratislavě Viktor Bielik. Ten je zásadně proti způsobu hubnutí, kdy se omezujeme jen na konzumaci jednoho druhu potravin. „Pokud někdo drží třeba rýžovou dietu a rozhodne se, že dva týdny nebude jíst nic jiného než rýži, samozřejmě zhubne, jenže do konce života přece člověk nemůže jíst jen rýži. Když pak začne jíst normálně a přibere ještě více,“ uvedl biolog. Tělo se totiž v průběhu diety přepne na šetřící režim, a jakmile začneme jíst normálně, začne si dělat větší tukové zásoby. Odborníci se proto shodují na jednom, že je důležité poslouchat svoje tělo. „To, co máme na talíři, ovlivňuje to, jak se cítíme. Základem je jíst a i mlsat zdravě proto, že máme rádi svoje tělo. A ne proto, že ho nenávidíme za přebytečné kilogramy,“ dodává Havettová.
Začíná to v obchodě
Co nám skončí na talíři, musíme začít řešit už v obchodě s potravinami. Je důležité vybrat nejen ty zdravé, ale i takové, co nám budou chutnat a jsou běžně dostupné. „Najděte jídla, která vás zasytí a vyživí, ale na druhé straně vám i chutnají a jsou dobře stravitelná,“ radí Zdenka. Nemusíme však hned sahat po smoothie nápoji nebo salátu. Kromě ovoce a zeleniny by v nákupním košíku neměly chybět maso, mléčné výrobky, celozrnné pečivo, luštěniny… Ideální je nákup, z kterého můžeme připravit vyváženou kombinaci syrové a vařené stravy. Ani salát nemusíme chroupat jen syrový! Ačkoli je spousta lidí přesvědčena o tom, že vařením se z potraviny vytrácejí cenné živiny a vitamíny, toto tvrzení je pravdivé jen z části. Z potravin se vařením vytrácejí především vitamíny skupiny B a C, které jsou citlivé na vysokou teplotu. Na druhé straně některé důležité látky z ovoce a zeleniny se lépe vstřebávají po jejich tepelné úpravě. Například z vařené mrkve získáme více karotenoidů než ze syrové, podobné je to i se špenátem, který po tepelné úpravě dodá tělu více železa, zinku i vápníku. Podobně je to také s vlákninou. Navíc vařením se v zelenině ničí i spousta škodlivých mikroorganismů. Když v obchodě zatoužíte po uzených polotovarech nebo šunce, lepší variantou je sáhnout po těch s vysokým obsahem masa. „Sestavit si obsah zdravějšího talíře není vůbec složité. Stačí k tomu běžně dostupné potraviny a jejich správná kombinace. Když se přidá nejrůznější pohyb, pozitivní myšlení a trpělivost, brzy se dostaví vysněný úspěch, a hlavně udržitelné výsledky,“ tvrdí Zdenka Havettová.
Více o tom, jak na hlad a chutě najdete v tištěném Aha!pro ženy číslo 21.