Proč si dopřát mléko? Poznejte výhody potraviny, která prospívá našemu zdraví!
Zdánlivě nenápadné kravské mléko a výrobky z něj mohou zdraví prospívat mnohem víc, než by se mohlo zdát. Odborníci jej řadí mezi superpotraviny a u zdravého člověka je doporučují konzumovat dva až třikrát denně. Ač se to nezdá, spousta lidí má mléčných výrobků nedostatek – mladým dívkám do 20 let, tedy do doby, kdy se vyvíjí kosterní skelet, chybí prý až 30 % doporučeného příjmu vápníku! A proto je důležité si jeho příjem hlídat už od dětství. Můžeme tak předejít pozdější osteoporóze.
1. Při cukrovce
Pokud pravidelně pijeme mléko nebo jíme zakysané mléčné výrobky, dochází ke zvýšení citlivosti tkání na inzulín. Tím se snižuje hladina krevního cukru. V konečném důsledku jsou sníženy i nároky na tvorbu inzulínu. Průzkumy ukázaly, že pravidelnou konzumací mléčných výrobků můžeme snížit riziko rozvoje cukrovky 2. typu až o 21 procent!
2. Proti infarktu
Rizikovým faktorem pro rozvoj cévní mozkové příhody, ischemické choroby srdeční, srdečního selhání a poškození ledvin je podle expertů vysoký krevní tlak. Z vědeckých studií plyne, že se mléčné výrobky mohou podílet právě na poklesu krevního tlaku. Za tento pozitivní účinek jsou zodpovědné hlavně vápník, vitamín D, draslík, fosfor a bioaktivní peptidy obsažené v mléce. Pravidelná konzumace mléka je spojena s 19% snížením výskytu srdečních chorob a konzumace mléčných výrobků může redukovat i riziko infarktu.
3. Pro vyšší imunitu
Podle nejnovějších výzkumů hraje velkou roli v řízení imunity vitamin D, který je mj. obsažen právě v mléce. Má to ale jeden háček – „déčko“ se nachází v tukové složce a je tedy v dostatečné míře přítomno v plnotučném mléce, másle a tučných mléčných výrobcích, nikoli v „light“ verzích. Vitamin D zajišťuje rovnováhu mezi bílými krvinkami, které mají na starost naši obranyschopnost. Pokud přijímáme málo „déčka“, může se imunita obrátit proti vlastnímu tělu. Výsledkem jsou závažná imunopatologická onemocnění, např. roztroušená skleróza, případně mozkomíšní nebo revmatoidní artritida.
4. Proti vředům
Za vznik žaludečních vředů jsou vedle uspěchaného životního stylu zodpovědné i naše stravovací návyky. Výsledky studií prokazují, že vyšší příjem zakysaných mléčných výrobků (sem patří jogurty, zákysy, kefíry) je spojen s nižším výskytem vředové choroby.
5. Prevence osteoporózy
Osteoporóza je nemocí vyššího věku a postihuje především ženy. Nicméně její příčiny lze najít již v dětství. Pro správný vývoj kostry je potřeba přijímat ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což obsahuje mléko. Proto je z hlediska prevence osteoporózy nejdůležitější dětství a dospívání. Denně bychom měli sníst 2 až 3 porce mléka nebo mléčných výrobků.