Petr (39) a Silvie (43) jsou partneři v životě i podnikání - Mají firmu na čokoládu!
Petr (39 a Silvie (43) začali společně podnikat ve výrobě čokolády před necelými devíti lety, kdy Petr přistoupil k Silvii do firmy. Bez jakýchkoliv předchozích zkušeností s výrobou této sladké pochoutky vytvořili značku Steiner & Kovarik a jejich produkty sbírají nejen nadšené reakce zákazníků, ale i mnohá světová ocenění. Petr se navíc nedávno rozhodl, že své zkušenosti z osobního života i z budování úspěšné čokoládové značky bude sdílet se všemi, kteří budou chtít. Výsledek je kniha s názvem Síla hotentota, kteráje zajímavým čtením nejen pro milovníky sladkých dobrot.
Petr a Silvie se seznámili před téměř deseti lety v Itálii při plážovém volejbale. „Od první chvíle jsem věděl, že je to ta pravá. Tak dlouho jsem se jí dvořil, až řekla ano a od té doby jsme spolu,“ dodává Petr s úsměvem. V té době již Silvie byla majitelkou malé firmy Pražská čokoláda, kterou založila v roce 2005 a jíž chtěla navázat na tradici výroby čokolády za první republiky, kdy bylo Československo čokoládovou velmocí. „Dlouho jsem pracovala v cestovním ruchu a trápilo mě, že pro turisty je v nabídce málo kvalitních produktů. Proto jsme se rozhodla to změnit a přijít s něčím pěkným a kvalitním, co by nás v zahraničí mohlo reprezentovat. Také jsem chtěla postupně edukovat širokou veřejnost, pokud jde o kvalitní čokoládu a výrobky z ní,“ vysvětluje Silvie své pohnutky. Petr se do firmy připojil v roce 2011 a tehdy vznikla dnes již známá značka Steiner & Kovarik. „Oba máme rádi kvalitní produkty a dobré jídlo, takže jsem nad tím, že do firmy vstoupím, vůbec nepřemýšlel. Prostě mě to pudilo, a tak jsem začal obvolávat hotely, domlouvat si schůzky a zavážet na místa. Bavilo a baví mě to tak, že bych nikdy neměnil,“ popisuje Petr, který před tím pracoval jako manažer prodeje v automobilovém průmyslu.
Učili se v Itálii
Petr se Silvií o výrobě čokolády jako takové zpočátku věděli jen málo a mnoho věcí se učili tak říkajíc za pochodu. „Bavilo nás to, a tak jsme začali cestovat po místech v Itálii, kde se vyrábějí stroje na zpracování kakaových bobů, a zjišťovat vše potřebné. Když jsme našli ten nejllepší stroj, dostali jsme k tomu navíc nabídku, že nás tamní výrobci naučí i recepturu a takhle to vlastně před osmi lety začalo,“vzpomínají na začátky. Zároveň bylo potřeba mnoho dalších věcí. „Uvažovali jsme i o koupi vlastní kakaové plantáže v Salvadoru, ale nakonec z toho sešlo a kakaové boby nakupujeme z Kolumbie od výhradního dodavatele, kterého nám doporučila vládní organizace ProColombia, která se snaží snížit podíl pěstování koky a podporuje výrobce kávy a kakaa,“ vypráví Petr. Najít místo, kde budou vyrábět, zařídit povolení od hygieny, nakoupit další stroje a samozřejmě sehnat peníze bylo jejich dalším úkolem:„Z počátku jsme vše, co se vydělalo investovali zpět do firmy, až během loňského roku jsme se začali uklidňovat a stabilizovat.“Dále jejich snažení zhrnovalo mnoho učení, zkoušení receptur, zaučování zaměstnanců ve výrobě a samozřejmě shánět další kanály pro prodej a doufat, že hotové výrobky budou chutnat a dobře se prodávat. Nyní mají dvě výrobny, tu první na Moravě ve Slatinkách a druhou v pražských Řepích. „Koupili jsme tam minulý rok bývalé dealerství motorek a předělali ho na továrnu na čokoládu,“ říká spolumajitel firmy a dodává:„Jen jsme jaksi nepočítali s Covidem, tak se nyní muselo vše zakonzervovat. Obraty nám celkově spadli na 3 procenta a v podstatě už 4 měsíce nevyrábíme, pouze vyprodáváme to, co jsme měli na skladech a v obchodech. Dříve ve výrobě pracovalo cca 15 lidí, nyní jeden člověk. Teď jsme na to existenčně hůř, tak uvidíme, jak to bude dál, snad nás tahle krize nezlomí...“
Kde se k jejich čokoládě dostnete, kam vyvážejí i o Petrově knize se dočtete v tištěném Aha! pro ženy číslo 31.