Po ránu zdravě a chutně: Bezlepkový quiche

POTŘEBUJETE: 100 g Univerzální směsi bez lepku Labeta + na formu a vál řepkový olej 50 g ricotty 1 větší vejce 1 lžičku Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta sůl
NA NÁPLŇ: 150 g ricotty 1 větší hrst listového špenátu 1 hrst cherry rajčat 200 ml 33% smetany sůl pepř
Ingredience z lednice vyndáme alespoň půl hodiny před pečením. Formu na quiche (nebo tartaletkové formičky) vymažeme olejem a vysypeme moukou. Nejprve si připravíme těsto. Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku a přidáme k ní ricottu, vejce, 1 lžíci oleje, kypřící prášek a špetku soli. Všechno důkladně propracujeme v pevné těsto. Vál poprášíme moukou a těsto vyválíme na zhruba půlcentimetrový plát. Potom těsto opatrně odlepíme od válu a přendáme do formy. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, aby se zbytečně při pečení nenafukovalo. Pokud používáte tartaletkové formičky, postup je stejný, jen těsto před vyválením rozdělíte na koule podle počtu formiček. Na náplň smícháme v misce ricottu s listovým špenátem a poté dáme na dno koláče. Na ni poklademe rozkrojená rajčata, vše zalijeme smetanou a vrch zlehka osolíme a opepříme. Dáme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 20 minut, dokud těsto nezezlátne.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 12.