SLANÉ KOLÁČE: Celozrnný s hruškami a fetou
POTŘEBUJETE: 170 g hladké celozrnné pšeničné mouky 135 g másla 4 lžíce ledové vody 1 žloutek sůl 3 červené cibule 3 hrušky olivový olej 150 g fety 160 ml smetany ke šlehání 120 g ricotty 4 vejce
Mouku prosejeme přes síto do mísy od robotu. K mouce přidáme nakrájené máslo, vodu, žloutky, sůl a zpracujeme těsto. To zabalíme do fólie a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Mezitím oloupeme hrušky, nakrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Společně necháme zkaramelizovat na pánvi s olejem. Směs necháme vychladnout. Těsto z lednice na pomoučené pracovní ploše vyválíme, vyložíme jím formu, propícháme vidličkou a dáme na něj pečicí papír. Na něj dáme fazole, dáme formu do vyhřáté trouby a pečeme při 190 ºC 10 minut. Mezitím nalijeme smetanu do misky, vmícháme nejprve ricottu, pak rozšlehaná vejce. Když je korpus předpečený, položíme na něj zkaramelizovanou cibuli a hrušky, rozdrobíme fetu a nakonec zalijeme smetanovou směsí. Troubu stáhneme na 170 °C a koláč pečeme 30 – 40 minut.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 2.