Omáčkový speciál: Křenová

POTŘEBUJETE: 1 l plnotučného mléka 250 ml smetany 50 g másla 2 lžíce hladké mouky 20 cm čerstvého křenu sůl bílý pepř citron
V hrnci rozpustíme máslo, k němu přisypeme hladkou moukou. Promícháme a necháme opražit, dokud nevznikne jemná a světlá máslová jíška, kterou zalijeme studeným mlékem. Dokonale rozmícháme a rozšleháme, aby vše bylo hladké a bez hrudek. Necháme cca 15 minut provařit za stálého míchání a ke konci varu přidáme jemně nastrouhaný křen. Následně přilijeme smetanu a necháme mírně bublat zhruba 5 minut. Nakonec omáčku okyselíme citronem, zjemníme oříškem másla, osolíme, opepříme, případně ještě přidáme čerstvě nastrouhaný křen. Podáváme nejlépe s vařeným uzeným masem a bramborem nebo houskovým knedlíkem.
Více receptů na omáčky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.