Omáčkový speciál: Rajská s masovými koulemi
POTŘEBUJETE: Na omáčku: 140 g rajského protlaku 400 g čerstvých rajčat 60 g másla 50 g hladké mouky 1 středně velkou cibuli 800 ml vody nebo vývaru 1 bobkový list ½ lžičky mleté skořice ½ lžičky sušeného tymiánu 5 kuliček pepře 5 kuliček nového koření 1 lžíci octa 3 lžičky cukru
Na masové koule: 500 g mletého masa 2 lžíce strouhanky 1 vejce ½ lžičky soli mletý pepř
Všechny ingredience na koule kromě strouhanky vložíme do mísy a pečlivě promícháme. Pak přidáme strouhanku, opět promícháme, vytvarujeme stejně velké koule, vyskládáme na tác a připravíme omáčku. Nejprve nasekáme cibuli najemno. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a restujeme dozlatova. Stáhneme plamen a cibuli zasypeme moukou a cca minutu restujeme. Přidáme nakrájená rajčata, promícháme a směs zalijeme vodou či vývarem. Přidáme bobkový list, pepř, nové koření, tymián a skořici, osolíme a přivedeme k varu. Pak do omáčky dáme připravené masové koule, zlehka promícháme, přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a dusíme po dobu 45 minut. Pak masové koule z hrnce vyndáme. Zbylou omáčku přes síto přecedíme, přimícháme do ní rajský protlak a metličkou promícháme. Dochutíme octem a cukrem. Masové koule vrátíme do omáčky. Podáváme s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.