SLANÉ JARNÍ KOLÁČE: S vejcem, špenátem a bylinkami

POTŘEBUJETE: 125 g hladké mouky Babiččina volba 100 g másla sůl tuk a mouku na formu
Na náplň: 500 g listového špenátu 2 lžíce strouhanky namočené do mléka a vyždímané 300 g ricotty 3 lžíce strouhaného parmazánu 5 menších vajec mletý pepř strouhaný muškátový oříšek
Z 25 g hladké mouky a 100 g másla uhněteme těsto, které dáme do chladničky. Ze zbylé mouky, 50 až 75 ml ledové vody a špetky soli vypracujeme těsto. Vodu přiléváme postupně a pracujeme rychle. Těsto nehněteme. Z obou těst vyválíme menší obdélník o centimetrové tloušťce, asi 20x30 cm. Začneme se sklady delších stran do středu – v 20minutových intervalech je provádíme opakovaně 3x tak, aby byly na sobě 4 vrstvy. V mezičase uchováváme těsto ve fólii v lednici. Po třetím opakování je hotové. Kulatou formu o průměru kolem 20 centimetrů vymažeme a vysypeme. Vyložíme ji dvěma třetinami těsta, včetně stěn. Na náplň spaříme v cedníku listy špenátu, necháme je okapat, vyždímáme a nasekáme nadrobno. V míse smícháme se strouhankou, ricottou, parmazánem a 2 vejci, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Náplň rozložíme na těsto, uděláme v ní 3 důlky, do nichž vyklepneme zbylá vejce. Zbytkem těsta náplň zaklopíme a u krajů opatrně přitiskneme. Párkrát těsto propíchneme vidličkou. Na závěr povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 ºC 45 minut do zezlátnutí.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 19.