Houbové hodování: Nakládané houby po italsku

POTŘEBUJETE: 1 kg čerstvých pevných mladších hříbků, václavek či pravých ryzců 3 l vody 300 ml bílého vinného octa 30 g soli 4 větvičky rozmarýnu 2 větvičky tymiánu nebo oregana 6 hřebíčků 6 bobkových listů 10 kuliček celého pepře 10 kuliček jalovce 1 l olivového oleje
Houby očistíme a krátce opereme ve studené vodě. Vodu uvedeme do varu, přidáme vinný ocet, osolíme a přidáme bobkový list, hřebíček, jalovec, celý pepř a bylinky. Do vroucí vody ponoříme houby vcelku nebo podélně rozkrojené a vaříme 4 až 5 minut. Pak vše přes cedník slijeme. Povařené houby i s kořením propláchneme studenou vodou, necháme okapat a rozložíme na ubrousek na několik minut, aby trochu proschly. Sterilizovanou zavařovací sklenici naplníme do poloviny olivovým olejem. Houby vkládáme dovnitř, jemně je stlačujeme a proléváme olejem tak, zbyly alespoň 2 cm prostoru mezi hladinou a víčkem. Poté zavíčkujeme. Takto naložené houby vydrží v chladu až půl roku.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.