Plody podzimu: Šípková omáčka k masu

POTŘEBUJEME 200 ml masového vývaru 150 g čerstvých šípků 100 ml červeného vína Hladkou mouku Máslo
Na dochucení: cukr, hřebíček, sůl, citronovou šťávu
Šípky rozpůlíme, odstraníme jádřince a omyjeme vodou. Pak je uvaříme do měkka a rozmixujeme na hustý protlak. Z másla a hladké mouky si uděláme jíšku. Zalijeme vývarem a vmícháme šípkový protlak i zbylé suroviny, tedy červené víno, citronovou šťávu a hřebíček. Můžeme přidat trochu nastrouhané citronové kůry. Podle chuti omáčku osolíme, opepříme a případně dosladíme. Za stálého míchání přivedeme k varu, stáhneme teplotu a necháme redukovat. Omáčka se nejlépe hodí ke zvěřině nebo k hovězímu masu.
Více recepů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.