Chalupářské recepty: Chřest s balzamikovou redukcí

POTŘEBUJETE: 500 g čerstvého chřestu 1 lžíci olivového oleje mořskou sůl ½ lžičky čerstvě mletého pepře ½ šálku balzamikové redukce ¼ šálku opražených piniových oříšků čerstvě nastrouhaný parmazán
Na redukci: 1 šálek balzamikového octa 2 lžíce cukru nebo medu sůl 1 – 2 lžičky kukuřičného škrobu ¼ šálku studené vody
Nejprve si připravíme redukci. Balzamikový ocet s cukrem nebo medem a solí vaříme 10 minut, dokud se nezredukuje na polovinu. Do studené vody přidáme kukuřičný škrob a vlijeme do zredukovaného octa. Mícháme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Připravíme si ji předem, v uzavíratelné nádobě ji lze skladovat až 3 týdny. Před použitím zahřejeme a promícháme. Ořízněte a odstraníme tvrdé konce chřestu. Promícháme s 1 lžící olivového oleje a dochutíme solí a pepřem. Gril předehřejeme na vysokou teplotu. Po rozpálení položíme chřest přímo na gril. Grilujeme 3 – 4 minuty z každé strany, dokud není chřest upečený, ale stále mírně křupavý. Chřest přendáme na talíř a pokapeme balzamikovou redukcí, posypte čerstvým parmazánem, praženými piniovými oříšky a pokapeme olivovým olejem. Ihned podáváme.
Vícre receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 19.