Voňavé domácí pečivo: Bramborový chléb s ořechy

POTŘEBUJETE: 250 g brambor, 150 g žitné chlebové mouky, 200 g pšeničné chlebové mouky, 1 lžičku soli, ½ lžičky koriandru, ½ lžičky mletého kmínu, ½ balení čerstvého droždí, 1 lžíci medu, 2 hrsti vlašských ořechů
Brambory upečeme ve slupce při 200 ºC doměkka, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme. Odvážíme 200 gramů, promícháme s oběma moukami, solí, koriandrem a kmínem. Droždí rozdrobíme do 200 ml vlažné vody, rozpustíme a přidáme med. Vše nalijeme k bramborám a mouce, vypracujeme hladké těsto (vodu podle potřeby přidáváme). Prohněteme a necháme ho pod utěrkou kynout 2 hodiny. Pak znovu propracujeme, vmícháme nasekané ořechy, vytvoříme bochník, do kterého uděláme pár příčných řezů, a necháme ho v teple znovu kynout. Troubu předehřejeme na 220°C, na dno umístíme pekáč, do něj nalijeme 500 ml studené vody a do trouby dáme chleba na plechu s pečicím papírem. Pečeme 30 – 40 minut, Pokud je po zaklepání na kůrku slyšet dutý zvuk, je chléb hotový. Necháme ho vychladnout na mřížce.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 20.