Chuťovky: Pikantní zelenina
POTŘEBUJETE: 1 balení kořenicí směsi k nakládání okurek, hořčičné semínko, 120 g cukru, 500 ml octa , 1,75 l vody zeleninu (okurčičky, cibuli, papričky, česnek aj.)
Nejprve si nachystáme lák. Kořenicí směs, hořčičné semínko, cukr, ocet a vodu svaříme a necháme odležet. Do směsi můžeme přidat dle vlastní chuti i například koriandr, bazalku, výborné je semínko kopru. Poté si poskládáme zeleninu do vyvařených skleniček. Může to být směs okurek, beraních rohů, cibulek a chilli papriček. Menší kousky pokrájíme, pro výraznější chuť lze přidat kuličky pepře a nového koření nebo třeba kolečka mrkve. Víčka a hrdla vydezinfikujeme, zeleninu zalijeme lákem a sterilujeme 20 – 30 minut podle velikosti sklenic buď v zavařovacím hrnci, nebo ponořené ve vodě v kastrolu na plotně. Sklenici po řádném vychladnutí osušíme a ozdobíme třeba kousek juty a provázkem.