Chuťovky: Zázvorový sirup s pepřem

POTŘEBUJETE: 220 g čerstvě nastrouhaného zázvoru, 400 g cukru krupice, 1 l vody ,1 lžíci čerstvé citronové šťávy, 8 g barevného pepře
Všechny suroviny kromě citronové šťávy vložíme do kastrůlku, smícháme a přivedeme k varu. Po pěti minutách snížíme teplotu na střední stupeň a necháme v klidu probublávat celou hodinu. Poté odstavíme a vyčkáme, až tekutina zchladne. Na závěr, přes čisté plátýnko, nebo utěrku, vymačkáme zredukovaný sirup do nádoby a přidáme citronovou šťávu, poté sirup přelieme do uzavíratelné nádoby. Výsledný sirup bude hodně koncentrovaný, proto se doporučuje jej využít jako sirup jak do studené vody na osvěžení, tak s horkou vodou jako čaj. Pro docílení kyselejší chuti je vhodné zakápnout pár kapkami citronu.