Chuťovky: Domácí chilli olej
POTŘEBUJETE: 2 ks čerstvých chilli papriček odrůdy Cayenne, 250 ml za studena lisovaného slunečnicového oleje, 3 lžičky drcené chilli vločky, 1 lžičku kajenského pepře, ½ lžičky sol,i 3 hvězdičky badyánu, 3 ks bobkového listu, 1 svitek celé skořice
Chilli papričky omyjeme, odkrojíme z nich stopky a následně je i se semínky nakrájíme nahrubo. Ve větší nepřilnavé pánvi rozehřejeme všechen slunečnicový olej, poté do pánve přidáme všechny ostatní ingredience (včetně nakrájených papriček) a vše zahříváme 20 minut na mírném až středním plameni. Během zahřívání se průběžně ujišťujeme, že se koření v oleji nepřepaluje – pokud k tomu dojde, snížíme plamen. Po uvedené době pánev odstavíme a její obsah necháme zcela vychladnout (může to trvat až 1 hodinu). Poté připravíme mísu, umístíme do ní síto a do síta dáme bavlněnou utěrku. Přes toto síto následně do mísy přecedíme celý obsah pánve a necháme ho přes síto zcela vykapat. Přecezený olej přelijeme z mísy do uzavíratelné sklenice a skladujeme ho v lednici, kde vydrží až několik měsíců.