Chuťovky: Nakládaná červená cibule

POTŘEBUJETE: 1 ks velké červené cibule, ½ hrnečku jablečného octa, 1 hrnek horké vody, 1 lžíci cukru, 1 a ½ lžičky mořské soli
V misce smícháme ocet, horkou vodu, cukr a sůl. Šleháme dohromady, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí. Cibuli oloupeme, rozkrojíme na půlky a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli dáme do šroubovací sklenice a přelijeme ji octovým nálevem. Pokud spěchám, necháme sklenici alespoň 1 hodinu v pokojové teplotě uležet. Lepší je ovšem delší macerace – sklenici uzavřeme víčkem a necháme ji alespoň jeden den uležet v lednici, kde vydrží několik týdnů. Chuť nálevu lze různě obměňovat – přidáme třeba bobkový list, česnek, čerstvý tymián nebo chilli papričky. Také množství cukru upravíme podle vlastní chuti, ale cibule by stále měla zůstat spíše kyselá a štiplavá.