Chuťovky: Utopenci

POTŘEBUJETE: 2 l vody 300 – 400 ml kvasného octa, 2 1/2 lžičky soli, 2 lžičky mletého černého pepře, 10 kuliček celého černého pepře, 8 ks bobkových listů, 6 – 8 velkých cibulí, 15 – 20 špekáčků
Na dochucení: sůl, pepř, kajenský pepř (nebo pálivá paprika)
Vodu smícháme s octem a kořením. Přivedeme na středním plamenu k varu a necháme svařovat asi 2 minuty. Poté sundáme z plotny a necháme zcela vychladnout. Cibuli oloupeme a jednu čtvrtinu nakrájíme na půl plátky (do špekáčků), zbytek na kolečka (do sklenice). Velkou sklenici vyložíme cibulí a přidáme pár kuliček celého pepře. Špekáčky oloupeme a podélně rozřízneme co nejvíce tak, aby zůstaly stále v celku. Takto připravené špekáčky zevnitř řádně osolíme, opepříme a přidáme kajenský pepř (podle chuti a požadované ostrosti). Do každého špekáčku zandáme trochu cibule nakrájené na půl plátky a začneme je vrstvit do sklenice vyplněné cibulí. Až budeme mít první patro hotové, opět vytvoříme „postel“ z cibule a další špekáčkové patro. Až budeme mít hotovo, vlijeme do sklenice připravený lák. Nezapomeneme ho zamíchat, aby nám dole nezbyl pepř a další koření. Sklenici zavřeme a necháme odležet v lednici minimálně týden.