Na poslední chvíli: Špaldová vánočka s jogurtem

POTŘEBUJETE: 350 g celozrnné špaldové mouky Pernerka, 150 g polohrubé pšeničné mouky Pernerka, 110 g změklého másla, 2 žloutky, 110 g cukru, 30 g droždí, 200 ml mléka, 1 bílý jogurt sůl, 1 hrnek vlašských ořechů, 1 hrnek mandlí, 2 hrnky rozinek, mandle a vajíčko na pomazání a posypání
V misce smícháme lžíci mouky, lžíci cukru, trochu vlažného mléka a droždí. Necháme vzejít kvásek cca 15 minut. Mezitím smícháme obě mouky, cukr a sůl. Poté přidáme zbytek surovin včetně kvásku a oříšků a rozinek. Nejlépe v robotu hněteme těsto cca 10 minut. Necháme kynout cca 40 minut (ne déle, aby těsto nepřekynulo). Upleteme vánočku a necháme ji na plechu ještě chvíli kynout, vánočka by měla zdvojnásobit objem. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na 190 °C 10 minut a poté na 175 °C 50 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 51-52.