ŘÍZKY ZNÁMÉ I NEZNÁMÉ: Na japonský způsob
POTŘEBUJETE: 40 kuřecí řízky, sůl, mletý pepř, hladkou mouku, 1 vejce, japonskou panko, strouhanku, olej
Na omáčku: 1 cibuli, 5 stroužků česneku, kari koření, 600 ml kuřecího vývaru, 2 lžíce medu, 1 lžíci sójové omáčky, 1 bobkový list, ½ lžičky koření garam masala
Nejdříve si připravíme omáčku. Rostlinný olej rozehřejeme v pánvi, přidáme najemno nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku a restujeme za stálého míchání dosklovata. Přidáme najemno nakrájenou mrkev a restujeme, až začne měknout a karamelizovat. Přidáme 2 lžíce hladké mouky a kari koření, které necháme rozvonět. Pak za stálého míchání přilijeme studený vývar. Pak vmícháme med a sójovou omáčku, přidáme bobkový list a nehcáme asi 20 minut probublávat. Nakonec ochutíme kořením garam masala a přecedíme. Udržujeme omáčku teplou. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a panko strouhance. Usmažíme na oleji, odsajeme přebytečný tuk a dáme do omáčky. Podáváme s rýží.
Více receptů na řízky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 9.