Zkuste sladké brambory - Batátová polévka
POTŘEBUJETE:
700 g batátů
1 petržel
1 mrkev
1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
1 lžičku tymiánu
olivový olej
sůl
mletý pepř
150 ml smetany na vaření
citronovou šťávu
plátky anglické slaniny na podávání
Zeleninu oloupeme, pokrájíme a dáme na pekáč s olivovým olejem. Osolíme a promícháme, přidáme tymián a vše vložíme na 30 minut do vyhřáté trouby na 190 °C. Upečenou zeleninu dáme do hrnce, zalijeme vývarem a povaříme asi 20 minut. Pak vše rozmixujeme. Přilijeme smetanu a provaříme, na závěr dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Slaninu opečeme nasucho na pánvi dokřupava a polévku jím ozdobíme.
Více receptů na batáty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 28.