Jídla z jedné pánve: Španělské brambory
POTŘEBUJETE:
800 g brambor
5 lžic olivového oleje
sůl
mletý pepř
1 kg červených paprik
200 g červené cibule
3 – 4 stroužky česneku
2 chilli papričky
1 svazek sladkolisté petrželky
3 – 4 lžičky mleté uzené papriky
2 – 3 lžíce sherry octa
mleté nové koření
Brambory očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na plátky. Ve velké pánvi rozpálíme 3 lžíce olivového oleje (nebo ve dvou menších po lžíci a půl). Brambory postupně rozložíme na dno, opékáme cca 10 minut, pak obrátíme a opékáme dalších 8 – 10 minut. Mezitím oloupeme škrabkou papriky, rozčtvrtíme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky, oloupaný česnek na plátky a chilli papričky nasekáme nadrobno stejně jako petrželku. Do pánve přilijeme zbylý olej, zesklovatíme na něm cibuli, pak přidáme papriku, kterou restujeme asi 15 minut, na poslední 3 minuty přihodíme ještě česnek a chilli. Směs osolíme a opepříme, vrátíme brambory, opékáme dalších 5 minut a poprášíme mletou uzenou paprikou. Pokapeme octem, necháme ho odpařit, ochutíme novým kořením a posypeme petrželkou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 25.