Vyzkoušejte tofu! Pečené s thajskou omáčkou
POTŘEBUJETE:
450 g tofu
1 stroužek česneku
2 lžíce hoisin omáčky
2 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíci sherry octa
1 lžíci sladké chilli omáčky
1 lžíci medu
2 lžičky sezamového oleje
3 lžíce slunečnicového oleje
1 červenou cibuli
1 mrkev
1 papriku
zelenina dle chuti (jarní cibulka, hrášek, brokolice…)
pražená sezamová semínka
Tofu nakrájíme na kostky a dáme je do mělkého pekáče. Smícháme prolisovaný česnek, hoisin omáčku, sójovou omáčku, sherry ocet, chilli omáčku, med a lžičku sezamového oleje. Dvě třetiny marinády přelijeme přes tofu, důkladně promícháme, aby tofu bylo celé obalené. Pečeme při 200 °C asi 25 minut, jednou obrátíme. Ve woku rozehřejeme slunečnicový a zbylý sezamový olej. Přidáme nakrájenou červenou cibuli, mrkev, červenou papriku a další zeleninu dle chuti a restujeme cca 5 minut. Do zbývající marinády přidáme 2 lžíce vody a nalijeme ji do opečené zeleniny. Vaříme další 2 – 3 minuty, dokud nebude zelenina dostatečně měkká, potom vmícháme opečené tofu. Posypeme praženými sezamovými semínky a hned podáváme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 24.