55 RECEPTŮ NA LETNÍ ZELENINU - NAKLÁDÁME, VAŘÍME I PEČEME...

S blížícími se prázdninami se na zahrádkách začínají objevovat první plody. Kedlubny, hrášek, salátové okurky, mladé cukety… A než se nadějeme, začnou se červenat první rajčata. Kdo nemá možnost si vypěstovat vlastní zeleninu, má nyní ideální možnost nakoupit si opravdu čerstvou na trzích. Pak už nezbývá než si pochutnávat na dobrotách, které z letní zeleniny připravíme. A nemusejí to být jen saláty! Zeleninu můžeme nakládat, vařit, dusit, péct i grilovat. V dnešní speciální příloze přinášíme celkem 55 skvělých receptů, které stojí za to vyzkoušet. Pochutnejte si na sezónní zelenině s námi!
Jak skladovat zeleninu
* Papriky, okurky a rajčata uchovávejte pokud možno mimo ledničku, při pokojové teplotě v plastových nebo dřevěných boxech tak, aby měla dostatečný přísun vzduchu! Může se jinak stát, že zelenina bude nepříjemně slizká.
* U rajčat je důležité skladovat stonkem k podkladu. Oblast kolem stonku je totiž nejsilnější částí rajčete. Pokud začíná hnít, děje se to právě zde.
* Pokud už musíte mít zeleninu v lednici, nechte ji v té častí, kde je nejvyšší teplota.
* Květák a brokolice vydrží déle, když ho obalíte do mokrého ručníku.
* Nakrájená a oloupaná zelenina, například mrkev, vydrží opravdu dlouho, pokud ji vložíte do sklenice s vodou.
* Zeleninu nikdy neskladujte společně s ovocem. Některé druhy ovoce, například jablka, uvolňují etylen, který zkracuje životnost zeleniny.
* Plody omývejte až před použitím. Při skladování by měly být vždy dokonale suché.
Recepty z letní zeleniny najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 26.