55 RECEPTŮ Z LETNÍHO OVOCE - ZAVAŘUJEME, PEČEME I VAŘÍME!
Léto klepe na dveře a s ním opět sezona letního ovoce. Na zahrádkách i na pultech obchodů se objevují české jahody a meruňky, brzy přijdou třešně a višně a tak dále. Úroda bude asi v každém kraji jinak bohatá, ale určitě bude všude co zpracovat. Proto vám přinášíme naši velkou kuchařku plnou receptů na zavařeniny, kompoty, moučníky, sladká i slaná jídla s letním ovocem a doufáme, že si tam každý najde něco. Dobrou chuť.
Pár rad pro zavařování
* Ovoce zpracováváme pouze čerstvé, bez plísně i hniloby.
* Pokud je potřeba před úpravou oloupat, půjde to snadněji, když ho spaříme.
* Jestliže po oloupání ovoce hnědne, ponoříme ho do vody s kyselinou citronovou.
* Zavařeniny i kompoty plníme výhradně do čistých a suchých skleniček.
* Marmelády a džemy po zavíčkování obracíme dnem vzhůru. Při chladnutí získáme stejný efekt jako při sterilizaci, víčko se dobře uchytí a guma přilne těsně k okraji sklenice.
* Zavařovat můžeme buď ve speciálním hrnci, v tlakovém hrnci, nebo v troubě. Lze dokonce využít i mikrovlnnou troubu.
55 receptů z letního ovoce na vás čeká v tištěném Aha! pro ženy číslo 23.