Sezóna chřestu: Zapečený chřest
POTŘEBUJETE:
1 svazek bílého chřestu
1 svazek zeleného chřestu
4 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
750 ml mléka
3 bobkové listy
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
4 hrsti strouhanky
Oba chřesty omyjeme, odstraníme zdřevnatělé konce a bílý chřest oloupeme. Všechen vložíme do vroucí osolené vody a asi 3 minuty povaříme. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mouku, uděláme zlatavou jíšku, zalijeme ji studeným mlékem, přidáme bobkový list a dokladně vše promícháme, aby se neudělaly hrudky. Povaříme 15 minut, až bešamel zhoustne, pak bobkový list vyjmeme a vše ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Máslem vymažeme zapékací mísu, naskládáme do ní střídavě oba chřesty, zalijeme bešamelem a v troubě zapečeme asi 20 minut. Pak posypeme strouhankou a přidáme plátky másla a dopečeme 10 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 19.