Recepty z piva: Hruškový koláč

POTŘEBUJETE:
100 g másla
80 g cukru krupice
2 vejce
150 ml černého piva
200 g hladké mouky
1 lžičku jedlé sody
směs koření do perníku
sůl
2 hrušky
Na karamel:
80 g cukru
30 g másla
100 ml vody
mletou skořici
sušený zázvor
1 lžičku citronové šťávy
Máslo utřeme s cukrem, špetkou soli a perníkovým kořením. Zašleháme vejce a pivo, vmícháme mouku s jedlou sodou. Hrušky omyjeme, osušíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, dno poklademe hruškami. V kastrůlku necháme rozpustit cukr, jakmile začne karamelizovat, přidáme máslo, vodu a koření a necháme rozpustit na sirup. Nakonec vmícháme citronovou šťávu. Pak asi dvěma třetinami sirupu zalijeme hrušky, pak navrch nalijeme těsto a formu vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme asi 40 minut. Koláč necháme ve formě cca 10 minut zchladnout, pak ho vyklopíme tak, aby hrušky byly nahoře. Ty pak potřeme zbylým sirupem.
Více pivních receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 18.