Vařit a péct bez másla? Jde to! Upečte si chutnou bábovku, nebo ovocný koláč! - 2. část

Máslo je čím dál dražší a jeho cena se u nás v průměru vyšplhala už na více než 57 korun! A ke konci roku bude možná ještě hůř! Přitom bez másla si mnohé hospodyňky pečení a vaření neumí vůbec představit. A což teprve takový dokřupava upečený chleba. Copak je vůbec možné si pod slaďoučký med nebo domácí marmeládu namazat poctivou vrstvu něčeho jiného? Aha! pro ženy se vás pokusí přesvědčit, že bez másla to také jde. Do bábovky můžete místo něj přidat jogurt nebo kefír, ale nahradit se v kuchyni dá třeba i tofu, jablečným pyré, banánem a mnoha dalšími surovinami. A pečivo? K němu si můžete místo másla dát chutné pomazánky plné vitaminů a dalších prospěšných látek…
1) Cuketová bábovka
POTŘEBUJETE: 3 vejce, 200 g cukru, 1 vanilkový cukru, 300 g nastrouhané cukety, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tuk na formu
Postup přípravy: Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Postupně přidáme najemno nastrouhanou cuketu a nakonec polohrubou mouku společně s práškem do pečiva. Nalijeme do tukem vymazané formy a pečeme asi 50 minut na 180 °C až 200 °C.
2) Kefírový koláč s borůvkami a drobenkou
POTŘEBUJETE: 140 g grahamové mouky, 250 ml kefíru, 10 g strouhaného kokosu, ½ vejce, 2 lžíce lněného semínka, 1 lžičku citronové kůry, 10 g kypřicího prášku, stévii, 300 g borůvek, mletou skořici
Na drobenku: 80 g grahamové mouky, ½ vejce, 10 g řepkového oleje, 10 g rýžového sirupu
Postup přípravy: Mouku, kokos, semínka, kypřicí prášek a citronovou kůru promícháme, přidáme kefír, vejce a vodu podle potřeby a vypracujeme středně tuhé těsto, které trochu přisladíme stévií. Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem. Borůvky promícháme se stévií dle potřeby a mletou skořicí a rozložíme na koláč. Z předepsaných ingrediencí prsty vytvoříme drobenku, kterou koláč posypeme. Můžeme ještě dochutit skořicí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30 minut dozlatova.
Více receptů, nejen na sladké dobroty, najdete v tištěném Aha! pro ženy!