Vařit a péct bez másla? Jde to! Zkuste třeba chutné pomazánky! - 1. část

Máslo je čím dál dražší a jeho cena se u nás v průměru vyšplhala už na více než 57 korun! A ke konci roku bude možná ještě hůř! Přitom bez másla si mnohé hospodyňky pečení a vaření neumí vůbec představit. A což teprve takový dokřupava upečený chleba. Copak je vůbec možné si pod slaďoučký med nebo domácí marmeládu namazat poctivou vrstvu něčeho jiného? Aha! pro ženy se vás pokusí přesvědčit, že bez másla to také jde. Do bábovky můžete místo něj přidat jogurt nebo kefír, ale nahradit se v kuchyni dá třeba i tofu, jablečným pyré, banánem a mnoha dalšími surovinami. A pečivo? K němu si můžete místo másla dát chutné pomazánky plné vitaminů a dalších prospěšných látek…
1) Cizrnová pomazánka
POTŘEBUJETE: hrnek sušené cizrny * ½ hrnku sezamových semínek * olivový olej * bílou cibuli * hrstku zelených oliv * pár sušených rajčat * zralé avokádo * hrst čerstvé hladkolisté petrželky * citron * sůl a pepř
Postup přípravy: Cizrnu namočíme den předem (musíme počítat s výrazným nabobtnáním), poté slijeme a uvaříme. Sezam nasucho opražíme na pánvičce, dokud se nerozvoní a nezezlátne. Poté ho nasypeme do menšího mixéru, zakápneme olivovým olejem, přidáme špetku soli a umixujeme dohladka. Cibuli a olivy nakrájíme nadrobno, rajčata na proužky a oloupané avokádo na kostičky. Všechny ingredience dáme do větší mísy a šťouchadlem na brambory nebo vidličkou rozmačkáme. Přidáme šťávu z citronu a ještě promícháme.
2) Houbová pomazánka
POTŘEBUJETE: 500 g čerstvých hub * 2 šalotky * olivový olej * sůl a pepř * 4 stroužky česneku * 100 g lískových oříšků
Postup přípravy: Houby očistíme, nakrájíme, povaříme, přecedíme a necháme dobře okapat. Šalotku a česnek nakrájíme na jemno, dáme na pánev s trochou olivového oleje a spolu s houbami krátce orestujeme. Vše rozmixujeme a podle chuti osolíme a opepříme.
Více receptů nejen na pomazánky bez másla najdete v tištěném Aha! pro ženy!