Nejen na Svatého Martina překvapte rodinu chutnými zákusky! Upečte punčové řezy.

Přemýšlíte, čím rodinu překvapit na svátek svatého Martina? Nebo hledáte inspiraci, čím pohostit návštěvu? Tradiční zákusky nikdy nezklamou, zvlášť pokud budou poctivé, domácí. Přinášíme vám 11 skvělých receptů na dobroty, které budou ozdobou vaší sváteční tabule.
POTŘEBUJETE: 10 vajec, 220 g cukru, 1 vanilkový cukr, kůru z 1 citronu, 270 g hladké mouky, červené potravinářské barvivo, 300 g rybízového džemu
Na sirup: 315 g cukru, 315 ml vody, 1 lžíci rumové esence, 1 lžíci punčové esence
Na polevu: 200 g moučkového cukru, šťávu z 2 citronů, červené potravinářské barvivo, čokoládu na ozdobu
POSTUP: Oddělíme žloutky od bílků. Ze žloutků, 100 gramů cukru, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru vyšleháme do pěny. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty spojíme a přimícháme mouku. Vytvoříme těsto, z něhož oddělíme čtvrtinu a obarvíme ji potravinářskou barvou rozmíchanou v lžičce vody. Obě těsta dáme zvlášť na plech s pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C asi 20 až 30 minut. Necháme vychladnout a světlý plát příčně překrojíme na dvě poloviny. Připravíme si sirup – do vody dáme vařit cukr, až zhoustne, stáhneme a necháme vychladnout. Pak do něj přidáme obě esence. Jeden bílý plát těsto potřeme z jedné strany džemem, na něj položíme červený plát, který pořádně navlhčíme cukrovým sirupem, a přiklopíme druhým bílým plátem těsta potřeným džemem. Zatížíme a necháme ideálně do druhého dne. Pak vymícháme z předepsaných surovin polevu, polijeme jí těsto a necháme ztuhnout. Ozdobíme cik cak rozpuštěnou čokoládou, necháme ztuhnout a nakrájíme řezy.