Pochoutka i pro ty, kdo cuketu nemusí: Plněná rajčata s cuketou a mascarpone podle Ivany Černé
Originální a velmi chutný způsob, jak upravit cuketu.
POTŘEBUJETE:
6 – 8 velkých rajčat
1 cuketu
½ pórku
1 šalotku
4 žampiony
olivový olej
bylinky (libeček, bazalka, oregano)
sůl
mletý pepř
drcený kmín
bobkový list
nové koření
zeleninový vývar
1 balíček korbáčiků
1 mascarpone
JAK NA TO:
Rajčata omyjeme, osušíme, podélně rozřízneme a vyndáme dužinu. Na dvou lžících olivového oleje zpěníme nasekanou šalotku, přidáme pokrájený pórek a pokrájenou omytou cuketu a nasekané čerstvé bylinky. Pak vmícháme žampiony nakrájené na tenké plátky a dusíme. Přidáme pokrájenou dužinu rajčat a necháme vydusit. Osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a zamícháme. Rajčata naplníme touto směsí a dáme do zapékací nádoby pokapanou olivovým olejem. Obložíme kousky cukety, zalijeme ještě i malinko vývarem, do kterého vložíme bobkový list a nové koření. Pečeme při 180 °C cca 10 minut pod alobalem a pak alobal odstraníme. Pečeme dál cca 15 – 20 minut doměkka, nakonec posypeme nastrouhanými korbáčiky a mascarpone.