Klasika v domácím kabátě: Jablečný štrúdl podle Ivany Bartuškové
Klasika, avšak v mnohem lepší podobě! Zkuste tento domácí štrúdl a uvidíte sama!
POTŘEBUJETE:
350 g hladké mouky
sůl
250 ml smetany ke šlehání
¼ kostky droždí
Na náplň:
12 jablek
rozinky
strouhanku
¾ hrnku vlašských ořechů
mletou skořici
krupicový cukr
1 vanilkový cukr
1 vejce
JAK NA TO:
Do mísy nalijeme smetanu a rozdrobíme droždí. Necháme 5 minut, potom přisypeme mouku se špetkou soli – zpracujeme těsto, necháme chvíli odležet.
Oloupeme a nastrouháme jablka. Těsto rozdělíme na 3 díly a rozválíme. Posypeme mírně strouhankou, přidáme nastrouhaná jablka smíchané v míse s rozinkami, vlašskými ořechy a skořicí, trochou cukru a vanilkovým cukrem. Stočíme těsto a naskládáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi 25 minut. Vychladlý štrúdl krájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.