Na snídani i ke kávě: Bramborový závin s mákem podle Romany Rubášové

Výborný závin z bramborového těsta se hodí k snídani i k odpolední kávě.
POTŘEBUJETE:
200 g polohrubé mouky
200 g brambor
80 g změklého másla
1 prášek do pečiva
140 g cukru
2 žloutky
citronová kůra
2 lžíce mléka
1 vejce na potření
Na náplň:
1 balení mletého máku
cukr
strouhanou kůru z ½ citronu
1 lžičku perníkového koření
1 lžičku mleté skořice
máslo
500 ml mléka
JAK NA TO:
Brambory den předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme ostatní přísady na těsto, které dobře propracujeme a rozděláme na tři díly. Každý díl vyválíme a potřeme makovou náplní. Tu si připravíme tak, že mletý mák nasypeme do kastrolu, zalijeme částí mléka a přidáme, cukr dle chuti, máslo, citronovou kůru a koření. Na mírném ohni vaříme, podle potřeby mléko přiléváme, aby se mák nepřipálil. Směs můžeme zahustit strouhaným perníkem a necháme ji vychladnout. Náplní potřené těsto zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.