Markéta Sukupová (34) vystudovala průmyslovku, teď peče sladké skvosty. »Oscara« získala v cukrařině!
I v cukrařině lze vyhrát pomyslného Oscara. Za pouhé dva roky v oboru se to podařilo sympatické tmavovlásce Markétě Sukupové (34) z Kunovic na Slovácku. Letos získala za svoje sladké pečené výtvory ocenění nejvyšší - Svatební dort roku 2015. Spolu s dalšími cukrářkami teď vystavuje dorty v muzeu Podhradí v Buchlovicích.
První dort upekla před osmi lety dceři Terezce (9) k jejím prvním narozeninám a zjistila, že ji to nesmírně baví. „Pracovala jsem tehdy v archivu a dorty jsem tvořila jen tak pro radost. Líbily se, zájemců o ně přibývalo, a tak už dva roky se tomuto řemeslu věnuji již naplno,“ svěřila se Aha! pro ženy Markéta, která překvapivě vystudovala strojírenskou průmyslovku. Její doménou jsou „potahované dorty“ fondánem, ve kterých se doslova našla. Každý z nich je originální umělecké dílo. „Dělám tím lidem radost a zároveň mohu uplatnit své vlastnosti. Kreativitu a smysl pro detail. Každý dort ode mě musí být úžasný. Nejvíc mě baví svatební a sladké bary, kde mohou vše sladit jako celek,“ prozradila.
Lehké a svěží náplně
Veškeré ozdoby a náplně si Markéta Sukupová vyrábí sama v malé provozovně. „Náplně udělaly od první republiky veliký skok. Klasické máslové už dneska nefrčí,“ říká žena, která se na rozdíl od vžité představy, že cukrářky musí mít z věčného ochutnávání nějaké to kilo navíc, může pochlubit štíhlou postavou. Třeba je to i tím, že nejraději připravuje lehké, svěží náplně se spoustou ovoce – malinami, jahodami nebo broskvemi. Recept ale čtenářkám prozradit nechce, bere to jako svoje tajemství.
Chemie je tabu
„Důležité je odhadnout správný poměr. Nejpodstatnější jsou ale kvalitní suroviny. Čokoládový krém musí být opravdu z 60ti procentní čokolády, smetanový z pravé smetany. Žádné chemické ingredience u mě nenajdete,“ dodává Markéta.
Svatební dort peče týden
Svatební dort je vždy tou „třešničkou“ a jeho příprava zabere i zkušené cukrářce celý týden. Samozřejmě je potřeba dodržovat dané technologické postupy, tak například kytičky na zdobení musí pořádně vytvrdnout. A cena? V případě třípatrového dortu, na kterém si pochutnávají svatební hosté, od 5500 korun výše.
Tip Aha! pro ženy:
Dorty voní v Buchlovicích…
Voní a báječně chutnají při oslavách narozenin, na svatbách i všech možných hostinách. Dorty, sladké pokušení plné fantazie, nyní lákají návštěvníky na výstavu do muzea Podhradí v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Chuťové buňky určitě naladí i „sladké bary“ od současných mistryň cukrářek. Výstava Já a dort ukazuje vývoj těchto sladkostí a je zároveň pohodovým zastavením. Pohledem na staré fotografie lidé vzpomínají, jaký dort jim maminka před mnoha lety pekla k narozeninám. Ve vitrínách jsou i ručně psané recepty z roku 1939 či návody z roku 1912, podle kterých se učilo v místní měšťanské škole. Cukrářské dorty vytvářeli mistři již ve středověku. Ve Francii byly v 16. století rozšířeny koláče pod názvem Tort. U nás se jim pak začalo říkat dort…