Vyzrajte nad pohromami v kuchyni: 12 chytrých fíglů!

Člověk se pořád učí, tak si určitě bedlivě přečtěte následující fígle od anglických kuchařek a »kuchtiček«… Stačí znát pár jednoduchých triků, díky kterým vám půjde práce od ruky a bude mít maximální efekt! Máme pro vás rady, jak například vymačkat z citronů 3x více šťávy a další skvělé tipy pro usnadnění práce v kuchyni.
1. Stop plakání nad cibulí
Chcete skoncovat s plakáním nad vařením? Loupejte cibuli ve velké misce s vodou nebo pod tekoucím proudem vody. Tím zabráníte výparům dostat se do vzduchu a zbavíte se tak nežádoucích slz.
2. Vodní kámen ve varné konvici
Chcete-li vyčistit varnou konvici, ve které se nahromadilo příliš vápníku, smíchejte ocet s vodou, směs vlijte do konvice a uvařte. Poté vyprázdněte a vypláchněte. Konvice bude vypadat opět jako nová.
3. Čerstvý chléb
Patříte mezi ty, kteří neustále jedí včerejší chléb a lamentují u toho? Skoncujte s tím! Vložte do sáčku s chlebem jednu tyčinku řapíkatého celeru a nechejte ji v něm společně s chlebem přes noc. Bochník pomalu absorbuje šťávu z celeru a to se pak odrazí na jeho chuti.
4. Šťavnatější citrony
Průměrně velký citron obsahuje cca 3 lžíce šťávy. Pokud chcete z citronu získat maximum, lehce ho stlačte a válejte po kuchyňské lince, dokud se nezahřeje a nepopraskají všechny šťávou naplněné buňky. Případně vložte citron na 20 sekund do mikrovlnné trouby, poté podélně rozřízněte a vymačkejte.
TIP: Dopřejte si vodu s citronem každý den. Citron detoxikuje váš organismus, nastartuje metabolismus a posílí celý imunitní systém.
5. Zjemnění ostrosti
Jistě se vám někdy stalo, že jste v kuchyni pracovali s chilli papričkou a poté si omylem sáhli do očí nebo vás ještě půl dne pálily ruce. Tomu všemu se dá předejít pomocí snadného triku. Vetřete si před dotykem chilli papričky do rukou trochu rostlinného oleje. Vytvoříte tak bariéru, která brání kůži absorbovat pálivé vlastnosti papriky a její aroma.
6. Maximální porce zázvoru
Máte rádi čaj z čerstvého zázvoru nebo zázvor přidáváte do jídla, ale vždy ho vyhodíte velkou část do odpadkového koše, protože vám nejde pořádně oloupat? Existuje snadné řešení. Přestaňte používat škrabku nebo nůž, ale třete zázvorovou slupku druhou stranou čajové lžičky. Přejedete tak snadno každý hrbolek a jednoduše zázvor oškrábete.
7. Připálená rýže
Další častou nehodou v kuchyni je připálená rýže. Pokud se vám při vaření rýže připálí, nemusíte ji vyhazovat a začít vařit novou. Stačí rýži sundat z varné desky, do hrnce přidat kus světlého chleba, který absorbuje spálenou chuť a na rýži po spálené chuti nezbydou ani památka.
8. Perfektní šampaňské
Chcete zabránit explozi šampaňského po jeho otevření? Před otevřením opláchněte hrdlo lahve malým množstvím bílého vína. Na lahvi se vytvoří ochranná vrstva a vy si budete moci šampaňské v klidu nalít. Navíc tím pak urychlíte rozlévání.
9. Rychle nakrájená cherry rajčata
Krájet jedno rajče po druhém je pěkná nuda. Jak je ale nakrájet rychleji? Najděte dvě přibližně stejně velká víčka od plastových krabiček. Na spodní položte první rajče a poté skládejte jedno po druhém vedle sebe, přiložte druhé víko a nakrájejte všechna rajčata horizontálně jedním tahem.
hem. Musíte mít ale hodně ostrý nůž, jinak se vám tento trik nepodaří.
10. Barevnější zelenina
Stává se vám, že v průběhu vaření ztrácí zelenina svou barvu a na talíři pak vypadá oschle a fádně? I na tento problém existuje snadná pomoc. Vymačkejte na pánev malé množství citronové šťávy a zelenina tak zůstane krásně barevná. Zvlášť efektivní je tento trik u červené zeleniny (červené zelí) nebo u bílé (tuřín). Kyselost pomáhá zachovat jejich pigmenty a zelenina nevybledne. To ale neplatí pro listovou zeleninu, která obsahuje různé pigmenty. Když přijde do kontaktu s citronovou šťávou, bude mít fádní olivovou barvu.
11. Záchrana přesolené polévky
Často se stává, že vaříte polévku, ujede vám ruka, přesolíte jí a můžete ji vylít a uvařit novou. S plýtváním je konec! Do přesolené polévky stačí vložit oloupané čtvrtky brambor. Brambory absorbují přebytečnou sůl a chuť polévky nijak jinak neovlivní.
TIP: Do přesolené polévky lze také přidat špetku hnědého cukru nebo šálek vody.
12. Instantní kostky ledu
Je vám pojem instantní známý spíše ve spojení s polévkou nebo nudlemi? Pak pravděpodobně neznáte efekt Mpemba. Převařená voda se zmrazí rychleji než voda, kterou natočíte přímo z kohoutku. Tento efekt je pojmenovaný po Erasto Mpembovi z Tanzanie, který jako první přišel s tímto objevem a upoutal tak pozornost fyziků.